Symptomen tongkanker

Bij de meeste soorten kanker kan men als pati├źnt relatief snel vaststellen dat er iets mis is. Bij tongkanker is dat eigenlijk ook het geval, alleen valt een eventueel letsel in de mond niet altijd op. Daarnaast is het zo dat deze ook niet perse pijnlijk hoeft te zijn waardoor u er sowieso minder aandacht aan spendeert. Een letsel in de mond hoeft dan ook niet altijd meteen in de richting van tongkanker te wijzen, in tegendeel. Over het algemeen verdwijnen dergelijke letsels terug binnen een periode van drie weken en dat zonder dat u er ook maar enige behandeling voor nodig heeft. Wanneer het letsel langer dan drie weken in de mond aanwezig blijft of echt begint pijn te doen is dat alvast een teken aan de wand dat er iets mis is. Probeer in dat geval zo snel mogelijk een dokter te contacteren.

Algemene symptomen tongkanker

Bij het vaststellen van tongkanker wordt er in eerste instantie gekeken naar enkele algemene symptomen. Wanneer u een letsel op de tong heeft zult u bijvoorbeeld veelal automatisch hinder ondervinden bij het bewegen van de tong. Diezelfde kan ook optreden bij het slikken of bij het praten. Ook een slechte adem en oorpijn zijn een van de eerste symptomen die opduiken wanneer er tongkanker wordt vastgesteld. Toch zijn dit stuk voor stuk verschijnselen die niet per definitie moeten wijzen in de buurt van deze aandoening. Pas wanneer er een combinatie van dergelijke symptomen de kop op steekt is het belangrijk om toch rekening te houden met dit scenario. Wees zoals eerder reeds aangegeven ook altijd extra aandachtig wanneer u vaststelt dat een letsel in uw mond langer dan drie weken aanwezig blijft of begint pijn te doen.

Symptomen tongkanker; aanwezigheid van een letsel op de tong

De aanwezigheid van een letsel in de mond of op de tong hoeft niet noodzakelijk erg te zijn. Sterker nog, mensen hebben doorheen het jaar vaak te maken met een dergelijk, onschuldig bobbeltje in de mond. De vraag die u zich dan uiteraard automatisch stelt is hoe u het onderscheid kunt maken tussen een goedaardig en een kwaadaardig bobbeltje. Het antwoord op deze vraag is een beetje complex. Het is immers zo dat u dat zelf eigenlijk zeer moeilijk kunt aanvoelen. Om definitief uitsluitsel te krijgen wordt er daarom altijd een biopsie voorgesteld. Tijdens een dergelijke biopsie worden de cellen in het gezwel onderzocht zodat er definitief kan worden gesteld of het gaat om een gewoon gezwelletje of om tongkanker. Aartsen raden wel aan om extra waakzaam te zijn wanneer u opmerkt dat het gezwel groter wordt of dat het pijn begint te doen. Ook wanneer het gezwel langer dan drie weken in de mond blijft staat kan het geen kwaad om even contact op te nemen met een dokter.

Symptomen tongkanker; opgezette klieren in de halsstreek

Een vaak voorkomend kenmerk dat duidt op een bepaalde ziekte zijn opgezette klieren in de halsstreek. Ook dit is een van de symptomen die in de richting van tongkanker kan wijzen, maar opnieuw is dit geen exclusief verschijnsel. Wanneer u zowel hinder ondervindt van een (pijnlijk) letsel op de tong alsook last heeft van opgezette klieren is dit wel een belangrijke aanwijzing die in de richting van deze aandoening kan wijzen.